تاريخ : دوشنبه 23 آبان 1401 | 22:28 | نویسنده : بخش سئوی نیلوبلاگ

MOZ چیست؟ اگر به تازگی وارد دنیای سئو شده باشید احتمالاً نام این ابزار را به دفعات شنیده و کنجکاو شده اید که چرا تا این حد برجسته و محبوب است؟ خب در جواب باید بگوییم که MOZ یک ابزار چندبُعدی است که قطعاً می تواند یکی از 5 ابزار سئو باشد. در این راهنما کنار ما باشید تا باهم ببینیم که این ابزار از کجا آمده و مهم ترین مزایای MOZ کدام اند.

MOZ چیست؟

Rand Fishkin و Gillian Muessig اولین بار در سال 2004 وب سایت SEOmoz را در قالب یک وبلاگ در حوزه دیجیتال مارکتینگ و در ایالات متحده آمریکا معرفی شد. اما از سال 2013 بود که این مجموعه تصمیم گرفتند این وب سایت را به یک ابزار کاربردی در حوزه سئو و دیجیتال مارکتینگ تبدیل کنند و نامش را هم به MOZ تغییر دادند.

سال ها گذشت و MOZ پخته و پخته تر شد تا امروز که این ابزار یک نرم افزار چندجانبه است که با اطلاعات و داده های مفیدش به ارتقای استراتژی های سئو، بازاریابی محتوایی و حتی دیجیتال مارکتینگ کمک می کند. شما نیز به عنوان کارشناس یا متخصص سئو می توانید به راحتی در مرورگرتان وارد این ابزار شده و از قابلیت هایش استفاده کنید.

مهم ترین مزایای MOZ

اما حالا که می دانیم MOZ چیست، باید ببینیم که این ابزار چه کرده که توانسته متخصصین سئو را اینگونه شیفته خود کند. در ادامه مهم ترین قابلیت ها و مزایای این ابزار را باهم بررسی می کنیم.

قابلیت های رایگان MOZ

اگر بخواهیم از MOZ به صورت رایگان استفاده کنیم چه قابلیت هایی را در اختیار داریم؟ Competitive Research، Keyword GAP، Keyword Research و Link Research. در ادامه با کاربرد هر یک از این بخش ها آشنا می شویم.

نکته: برای استفاده از امکانات رایگان MOZ اول باید یک اکانت رایگان در آن بسازید و Sign up کنید.

1/ Competitive Research

یکی از کاربردی ترین مزایای MOZ که می تواند نقش پررنگی در طراحی استراتژی های سئو داشته باشد، Competitive Research است.  در این بخش URL مد نظرتان را وارد می کنید و فهرستی از رقبای برتر آن را تحویل می گیرید. جلوی نام هر یک از رقبا نیز می توانید عدد Domain Authority  آنها را مشاهده کنید.

Competitive Research

2/ Keyword GAP

در همان بخش Competitive Research سمت راست نام هر یک از رقبا گزینه «Comapre» را می بینید. اگر روی این گزینه کلیک کنید، وارد صفحه «Keyword Gap» می شوید. در این صفحه مقایسه کلمات کلیدی خودتان و رقیبی را که آن را انتخاب کردید می بینید.

نکته ای که از این مقایسه دستگیرتان می شود، کلمات کلیدی ای هستند که رقبا برای آنها سئو شده اند و شما نه! پس می توانید این کلمات کلیدی را به تقویم محتوایی خود اضافه کنید یا در استراتژی هایتان بگنجانید.

نکته: اگر رقیب خاصی را مد نظر دارید و می خواهید Keyword Gap بین خودتان و آن را پیدا کنید، می توانید از همان ابتدا از منوی سمت چپ MOZ وارد بخش «Keyword Gap» شوید. سپس نام سایت خود و رقیب را وارد کرده و لیستی از عباراتی را ببینید که شکاف بین شما و رقیبتان هستند.

3/ Keyword Research

هر چند که ابزارهای زیادی برای تحقیق کلمات کلیدی وجود دارند؛ اما بدون شک MOZ یکی از بهترین ابزارها برای این هدف است. بخشKeyword Overview این ابزار، اطلاعاتی دقیق و جامع را پیرامون کلمه کلیدی ای که وارد کرده اید ارائه می دهد. مهم ترین این اطلاعات شامل موارد زیر هستند:

  • Monthly Volume: میزان جست و جوی ماهانه
  • Difficulty: سختی کلمه کلیدی
  • Organic CTR: نرخ کلیک به نسبت دیده شدن
  • Priority: مجموعه پارامترهای دیگر و به خصوص CTR و Volume
  • آنالیز SERP: صفحاتی که در این کلمه کلیدی رتبه برتر را دارند.
  • پیشنهاد کلمات کلیدی مشابه
  • و … .

Keyword Research

اگر از متخصصین سئو بپرسید که یکی از معتبرترین داده های MOZ چیست، احتمالاً به عدد Difficulty کلمات کلیدی اشاره می کنند. خیلی از این متخصصین برای مشاهده عدد Difficulty کلمات کلیدی مستقیماً از MOZ استفاده می کنند.

نکته: اگر نسخه PRO ابزار MOZ را تهیه کنید، این امکان را دارید که تعداد زیادی از کلمات کلیدی را به صورت یکجا جست و جو کنید. این امکان در نسخه رایگان موجود نیست و فقط می توانید کلمات کلیدی را تک به تک وارد و جست و جو کنید.

4/ Link Research

وقتی وارد بخش Link Explorer می شوید، تنها کاری که باید انجام دهید وارد کردن یک URL است که می تواند مربوط به سایت خود یا دیگران باشد. سپس اطلاعات فوق العاده ای را درباره آن URL دریافت خواهید کرد که مهم ترینشان عبارتند از:

  • Domain Authority: اعتبار دامنه
  • Linking Domains: دامنه های منحصر به فردی که به این سایت بک لینک داده اند.
  • Inbounded Links: تعداد لینک های داخلی.
  • Ranking Keywords: تعداد کلمات کلیدی ای که صفحات این سایت برایشان رتبه بندی شده اند.
  • نمودار Metrics Over Time: نمایش روند Domain Authority، Page Authority و Linking Domain در طول زمان.
  • تعداد لینک های فالو و نوفالو.
  • نمایش صفحات برتر این وب سایت.
  • نمایش بک لینک های فالو به این وب سایت.
  • Anchor Textهای برتر داخل وب سایت.
  • نمایش Domain Authority وب سایت هایی که به این سایت بک لینک داده اند.
  • و … .

Link Research

نکته: از تمام این گزارشات می توانید در قالب فایل CSV خروجی بگیرید.

قابلیت های MOZ Pro

اگر اکانت اشتراکی MOZ را تهیه کنید، به MOZ PRO دسترسی خواهید داشت که شامل ویژگی های فوق العاده ای است. برای تهیه اکانت این ابزار، هم می توانید مستقیماً از خود ابزار اقدام کنید و هم اگر کارت اعتباری ارزی ندارید، می توانید از سایت های ایرانی استفاده کنید که در ازای پرداخت هزینه اشتراک MOZ به صورت ریالی، یک اکانت PRO در اختیارتان قرار می دهند.

اما مزایای MOZ در نسخه PRO آن چیست؟ Campaigns، On-Page Grader، On-Demand Crawl و MOZ Local. در ادامه با این امکانات بیشتر آشنا می شویم.

1/ Campaigns

همانطور که همه می دانیم، یکی از اهداف اصلی سئو، بالا بردن رتبه صفحات است. اما این کار مستلزم آنالیز و ردیابی دقیق رتبه بندی صفحاتمان است. حالا راه دستیابی به این هدف در ابزار MOZ چیست؟ بخش Campaigns که در MOZ Pro فعال است و به کمک آن می توانید رتبه بندی صفحات سایتتان را برای کلمات کلیدی مد نظر خود ردیابی کنید. همینطور می توانید ببینید که در این کلمات کلیدی خاص، وضعیت رتبه بندی شما به نسبت رقبا چگونه است.

Campaigns

برای راه اندازی این بخش، بعد از خریداری اکانت PRO برای MOZ، باید URL سایت خود را وارد کنید. بعد آن را به حساب Google Analytics همین URL متصل کنید (یعنی باید اکانت گوگل آنالیتیکس هم داشته باشید). سپس یک کمپین را راه اندازی کرده و کلمات کلیدی مدنظرتان را وارد کنید.

به علاوه این امکان را هم دارید که Labelهایی را به کلمات کلیدی اضافه کنید. با این کار می توانید نمایش نتایج را بر اساس لیبل ها فیلتر کرده و رتبه بندی صفحاتتان را برای کلمات کلیدیِ لیبل دار، راحت تر ردیابی کنید.

بخش Rankings page یک نمای کلی از حرکت رتبه بندی وب سایتتان را برای کلمه کلیدی ها مشخص شده نشان می دهد. اینجا می توانید ببینید که دقیقاً کدام صفحه سایتتان با کدام کلمه کلیدی رتبه گرفته است. بنابراین اگر اشتباهی در هدفگذاری کلمات کلیدی در صفحات مختلف پیش آمده باشد، متوجه خواهید شد.

2/ On-Page Grader

این بخش همانطور که از نامش پیداست، برای آنالیز سئو داخلی سایت هاست. وقتی کاربران وارد سایتتان می شوند، باید بتوانند دو کار را به راحت ترین شکل ممکن انجام دهند:

  1. متوجه شوند که موضوع صفحه دقیقاً چیست.
  2. اطلاعات مورد نظرشان را راحت پیدا کنند.

صفحه ای که این ویژگی ها را داشته باشد، به موتورهای جست و جو این پیام را می دهد که می تواند نیازهای کاربران را رفع کند و شایسته بودن در رتبه های برتر هست.

در بخش On-Page Grader ابزار MOZ Pro نیز می توانید وضعیت سئوی داخلی سایتتان را چک کنید. همینطور پیشنهاداتی را برای ارتقای این بُعد سئو نیز مشاهده می کنید.

علاوه بر این می توانید یک کلمه خاص را برای یک صفحه وارد کنید تا پیشنهاداتی را ببینید که بر اساس آنها می توانید سئوی آن صفحه را دقیقاً برای همان کلمه کلیدی ارتقا دهید. همینطور لیستی از عناوین محتواهایی را خواهید دید که از صفحات برتر جمع شده اند و می توانند ایده های محتوایی شما باشند.

3/ On-Demand Crawl

وقتی سایتتان را در MOZ Pro تعریف می کنید، ربات های این ابزار وارد سایت می شوند و مثل ربات های گوگل آن را می خزند (عمل Crawling). لازم است اشاره کنیم که این فرآیند خزش توسط همه ابزارهای سئو انجام نمی شود! بنابراین این یکی از مهم ترین مزایای MOZ است که ربات های خزنده دارد و داده ها و مشکلات سایتتان را دقیق تر گزارش می دهد.

خزنده های MOZ سایتتان را دائماً رصد می کنند تا متوجه تغییرات یا مشکلات جدید هم بشوند (ازجمله مشکلات مربوط به ایندکس شدن صفحات توسط گوگل). بنابراین خیالتان راحت است که در صورت بروز خطا، فوراً متوجه آن خواهید شد.

علاوه بر اینها، MOZ Pro بعد از خزش خود، پیشنهاداتی را برای بهینه سازی صفحات می دهد و فرصت های بک لینک سازی را هم معرفی می کند. این داده ها را می توانید در بخش On-Demand در MOZ Pro ببینید.

4/ MOZ Local

97% از مردم برای پیدا کردن کسب و کارهای محلی، از اینترنت استفاده می کنند! MOZ Local به سایت ها این امکان را می دهد که حضور آنلاین خود را برای کاربرانی که در یک منطقه جغرافیایی خاص هستند پررنگ کنند.

در این بخش می توانید گزارشی را از وضعیت حضور آنلاین خود به عنوان یک کسب و کار محلی دریافت کنید. همینطور فهرست ها و اطلاعات کسب و کار محلی خود را در Google، Facebook و … ایجاد و مدیریت کنید تا کاربران شما را به راحت ترین شکل ممکن پیدا کنند.

اما یکی دیگر از کاربردهای این بخش MOZ چیست؟ این که می توانید نظرات کاربران را برای چند سایت (که آنها را در MOZ تعریف کرده اید) در یک داشبورد واحد ببینید و به آنها پاسخ دهید. این ویژگی کمک می کند که با پاسخ دادن به کاربران، تجربه کاربری فوق العاده ای را برایشان رقم بزنید.

MOZ Local

نکته: از آنجایی که داده های MOZ از کسب و کارهای محلی ایرانی محدود است، MOZ Local برای سایت های ایرانی کارایی چندانی ندارد!

کلام آخر

در کنار همه موارد بالا، یکی دیگر از جذاب ترین مزایای MOZ وبلاگ آن است. اگر قدرت درک مطلب متون انگلیسی را دارید، پیشنهاد می دهیم که وبلاگ MOZ را حتماً به یکی از منابع روزانه خود تبدیل کنید.

در وبلاگ این ابزار، هم می توانید آموزش های کاربردی و به روز سئو را ببینید و هم می توانید از جدیدترین به روزسانی ها و تغییرات الگوریتم های گوگل مطلع شوید.

پیشنهاد می دهیم که اکانت MOZ Pro را از سایت های داخلی واسط خریداری کنید. با این کار می توانید از تحقیق کلمات کلیدی گرفته تا بررسی اعتبار دامنه ها، آنالیز بک لینک ها، آنالیز قدرت محتوایی رقبا و … همه را به این ابزار بسپارید.



امتیاز بدهید :

| امتیاز : 0
موضوع : | بازدید : 129
برچسب ها :