تاريخ : جمعه 7 خرداد 1400 | 1:24 | نویسنده : بخش سئوی نیلوبلاگ

همزمان با گسترش ویروس کرونا در جهان، یکی از حوزه هایی که به شدت با چالش روبرو شده حوزه کسب و کار و فعالیت‌های تجاریست. به دلیل گسترش سریع و عظیم این ویروس ناشناخته در سرتاسرجهان، شرکت های بزرگ و کوچک با چالش سازماندهی و مدیریت کسب و کارشان روبرو شده اند. به همین دلیل، شرکت ها و مدیران ارشد آنها تلاش می کنند تا با به کارگیری روش‌های نوین از این بحران جان سالم به در ببرند.

در ادامه روشهایی مورد اشاره قرار گرفته که می توانند به مدیران و صاحبان کسب و کار در پیشبرد فعالیت ها در این بحران بی سابقه کمک کنند.

مدیریت کسب و کار در بحران کرونا

نگاه به آینده و تغییر دائمی چارچوب بندی تلاش ها

بحران ها همیشه مسیری پویا را در پیش می‌گیرند، در نتیجه به چارچوب بندی مجدد دائمی و همیشگی مدل ها و نقشه‌های ذهنی نیاز است. این فرآیند پویا به کشف و معنادهی و سپس برنامه ریزی و واکنش نسبت به بحران‌ها منتهی میشود. در این فرآیند مدیران ارشد می‌توانند از استراتژی های پسا بحران بهره ببرند. این کار به فرار از فرآیندهای پیچیده همکاری و کند شدن واکنش نسبت به شرایط متغیر کمک خواهد کرد.

بعضی از شرکت‌هایی که خیلی سریع به شرایط حضور کرونا ویروس واکنش نشان دادند از پیش بینی پیشامدهای احتمالی نهایت بهره را بردند. شرکت‌ها باید در مراحل اولیه شیوع بیماری، ساختار پویای شرکت را به صورت روزانه مرور کرده و به طور منظم اولویت ها را مشخص سازند. به این ترتیب، شرکت ها و کسب و کارها باید بر روی فعالیت‌های آنلاین، تجارت الکترونیک و در اختیار داشتن فروشگاه‌های کوچک‌تر تمرکز داشته باشند. با ردیابی دقیق این فعالیت ها، شرکت‌ها میتوانند مدیریت خوبی برای سازگاری زنجیره تامین با خواسته‌های مشتریان داشته باشند. کسب و کارها باید در این شرایط بحرانی به طور مرتب با توجه به شرایط احتمالی خودشان را تغییر داده و بهره وری را به تدریج به بالاترین مقدار ممکن برسانند.

استفاده از راهبردی سازگار و بنیادین برای تکمیل تلاش های مدیریت

واکنش‌های هماهنگ شده و سریع به رهبری بالادست نیاز دارد. ولی سازگاری با تغییری پیش بینی نشده مثل کووید ۱۹ با مشکلات مختلف در جوامع مختلف مواجه است و به نوآوری و خلاقیت غیرمتمرکز شرکتی نیاز دارد. بعضی از شرکت ها در این شرایط به خوبی هر دوی این راهبردها را مورد استفاده قرار می دهند و چارچوبی مدیریتی شکل می دهند که در آن کارمندان به تدریج خلاقیت‌های خود را بروز می دهند.

برای این منظور شرکت‌ها می‌توانند نیروهای ویژه مقابله با بحران را با مدیریت رهبران ارشد شرکت تشکیل دهند که برای مرور راهبردها و تاکتیک‌های جدید مدیریتی به صورت روزانه تشکیل جلسه می‌دهند. برای رسیدن به این هدف، شرکت ها می‌توانند از پلتفرم های اطلاعاتی خاص درون شرکتی بهره ببرند. این گونه پلتفرم‌ها ابزاری قدرتمند برای دورکاری و انتقال اطلاعات حساس در مورد وضعیت فعالیت شرکت در زمان بروز بحران به مدیریت شرکت هستند. مدیران کسب و کارها باید از این گونه پلتفرم ها برای هدایت نوآوری های کارمندان و رسیدن به سوددهی بالا استفاده کنند.

مدیریت کسب و کار در <a title='دوران' target=_blank href='/last-search/?q=دوران'>دوران</a> بحران کرونا ویروس

ایجاد شفافیت و امنیت برای کارمندان

در بحرانی مثل کرونا، به دلیل تغییر دائمی اطلاعات در نتیجه ماهیت متغیر آلودگی ناشی از ویروس، دست یافتن به اطلاعات شفاف و دقیق خیلی دشوار است. در نتیجه توصیه های رسمی و دقیق به یک ضرورت برای کسب و کارها تبدیل شده است. علاوه براین، این گمراهی و گنگ بودن با انبوهی از گزارشهای خبری با چشم اندازهای متفاوت تشدید هم می‌شود. کارمندان باید روش‌های نوینی را پیدا کنند، ولی این امر تنها با در اختیار داشتن اطلاعات شفاف و دقیق و هدایتی جامع از سوی مدیریت عملی خواهد شد.

در این وضعیت کسب و کارها باید پشتیبانی و هدایتی پیشگیرانه برای کارمندان فراهم سازند. شرکت ها موظفند تا در بحران جهانی کرونا، دستورالعمل‌ها و راهبردهای عملیاتی بسیار ویژه‌ای را برای کارمندان خود تدارک ببینند، برای مثال دستورالعمل‌هایی به منظور محدودسازی ارتباط با افراد پیرامون در زمان استراحت و یا فعالیت‌های برون سازمانی، و همچنین تدارک برنامه‌های اورژانسی برای موقعیت‌های غیرنرمال. علاوه براین، شرکت ها باید برای کارمندان و خانواده‌های آنها در تمامی مراحل حضور بیماری کووید-۱۹، خدمات پیشگیری و کنترل سلامت فراهم سازند. همچنین خوشبختانه در کشور ایران دستورالعمل ها و پروتکل های بهداشتی خاص هر صنف از سوی وزارت بهداشت آماده شده است که توسط وب سایت سازمان مذکور قابل دسترس است. این کار باعث آسودگی خاطر تمامی کارمندان و خانواده ها شده و حاصل آن بالا رفتن راندمان کاری شرکتها است.

تخصیص نیروی کاری کارمندان در فعالیت های متفاوت

به دلیل شیوع کرونا، فعالیت برای بسیاری از کسب و کارها با دشواری‌های فراوانی روبرو شده است. به همین دلیل، شرکت‌ها می توانند در عوض تعدیل نیرو یا تعطیلی کلی فعالیت‌ها، وظایف نیروی کاری خود را تغییر داده و از آنها برای ایفای فعالیت‌های جدید و ارزشمند خود بهره ببرند، برای نمونه برنامه‌ریزی برای بازیابی در شرایط پس از بحران کرونا. شرکت‌ها حتی می‌توانند نیروی کاری خود را برای ادامه فعالیت به شرکت‌های دیگر انتقال دهند تا اینکه همکاری‌های جدیدی را در حوزه های تجاری آغاز نمایند. برای نمونه، کسب و کارهایی مثل هتلداری، رستوران ها و سینماها می توانند کارکنان خود را برای ارائه خدمات در دیگر حوزه‌ها در اختیار کسب و کارهای فعال قرار دهند. در وضعیت های بحرانی ای مثل بحران بیماری کرونا، شرکت‌های خدماتی عرضه توزیع غذا و مایحتاج اولیه زندگی همواره با حجم عظیمی از کار روبرو می شوند، در نتیجه برای هدایت و سازماندهی این بار کاری به نیروهای موقت کاری نیاز پیدا می‌کنند. این مسئله فرصتی طلایی برای کسب و کارهاست تا با انتقال وظایف کارمندان به حوزه‌های جدید کاری، از تعدیل نیرو و کاهش درآمدها جلوگیری کنند.

جابه جایی در ترکیب کانال فروش

در بحران کرونا، خرده فروش‌های سنتی با محدودیت بسیار شدیدی روبرو شده‌اند. برای رهایی از این مخصمه این دسته از کسب و کارها باید به سرعت به دنبال تاکتیک های فروش نوینی باشند تا اینکه بتوانند گلیم خود را از آب بیرون بکشند. بهترین کار استفاده از کانال‌های فروش میان شرکتی و تماماً غیرحضوری است. شرکت‌ها می‌توانند از اینترنت و فروش اینترنتی و فروش تلفنی نهایت بهره را ببرند. برای این منظور باید از کارمندانی استفاده شود که قدرت کلامی بالایی دارند و قادر به ترغیب مشتریان برای خرید باشند. ابزارهای گفتگوی اینترنتی می‌توانند در این مسیر بسیار کمک حال باشند. به این طریق مشتریان به راحتی از طریق دنیای مجازی وارد فرآیند خرید شده و نیازهای خودشان را تامین می‌نمایند. حاصل نهایی این خرید و فروش اینترنتی کسب درآمدهای مناسب در زمان بروز بحران هایی مثل کرونا خواهد بود.

استفاده از رسانه های اجتماعی برای هماهنگی کارمندان و شرکاء

با توجه به دورکاری و بروز مجموعه ای از چالش‌های جدید بر سر راه همکاری‌های تجاری، شرکت‌ها و کسب و کارها می‌توانند از پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی مثل تلگرام، واتس اپ و یا پیام رسان های بومی برای هماهنگی میان کارمندان و شرکا استفاده کنند. کسب و کارها می‌توانند برنامه‌ای را برای افزایش فروش خود طراحی کرده و با رتبه بندی کارمندان به آنها فرصت دهند تا با تلاشی مضاعف رتبه خود را ارتقاء داده و به سوددهی شرکت کمک کنند. شرکت‌ها باید رتبه بندی میزان فروش را در میان کارمندان شکل دهند تا اینکه به تمامی افراد حاضر در شرکت انگیزه کار بیشتری را بدهند.

بالا بردن سرعت ریکاوری از بحران

همیشه در دنیای تجارت، سرعت ریکاوری بخش‌های مختلف فعال در بازار متفاوت بوده و در مورد ویروس کرونا نیز این مسئله مصداق دارد. برای این منظور شرکت ها باید تاکتیک‌های متفاوتی را برای خود طراحی یا انتخاب کنند تا اینکه بتوانند به شکلی سریع‌تر از بحران عبور کرده و روال کاری را به شکل سابق برگردانند. در این بین شرکت های خدماتی و درمانی همیشه سریع ترین دوره ریکاوری را در اختیار دارند. دیگر شرکت ها باید این حوزه ها را الگوی خود قرار داده و به سرعت به زندگی عادی برگردند. کسب و کارها باید راهبرد خود را با توجه به تجارتشان درجه بندی کنند. در این فرآیند شرکت های بزرگ باید سازماندهی و رتبه بندی جامع تری در مقایسه با شرکت های متوسط و کوچک مقیاس داشته باشند تا اینکه بتوانند به راحتی تمامی بخش ها را تحت پوشش قرار دهند. از سوی دیگر شرکت ها باید استراتژی ریکاوری خود را با موقعیتی که در آن قرار دارند تطابق دهند. در بعضی مناطق به دلیل شدت گرفتن بحران شیوع کرونا، شرکت‌ها مجبور می شوند تا تغییر رویه داده و تمرکز کاری خود را به مناطقی سوق دهند که کمتر درگیر بحران بوده و روند کاری در آنجا عادی‌تر است. فعالیت‌های بازاریابی، پیام رسانی و حتی تخصیص بودجه نیز به صورت مستمر با توجه به اتفاقات رخداده تغییر میکنند.

نوآوری با تکیه بر نیازهای جدید

علاوه بر متعادل سازی سبد محصولات، نیازهای جدید مشتریان باعث خلق فرصت‌هایی برای نوآوری می گردد. کسب و کارها در زمان بروز بحرانی مثل کرونا معمولاً بر حرکات دفاعی متمرکز می‌شوند ولی شرکت های خلاق از این شرایط نهایت بهره را برده و نوآوری هایی را برمبنای فرصت‌های نوظهور شکل می‌دهند. شرکت‌ها می توانند با حرکت در خلاف جریان آب و ارائه خدماتی نوین و خط شکن، مشتریان را به سمت خود کشیده و خود را همانند یک قهرمان به تصویر بکشند. همراه شدن با مشتری در زمان بروز یک چنین بحران هایی مسلماً به سودآوری هنگفتی در آینده و دوران پسا بحران منتهی خواهد شد.

به طور کلی بروز بحران هایی مثل شیوع ویروس کرونا می تواند فرصتی طلایی برای کسب و کارهایی باشد که همیشه به دنبال خلاقیت و نوآوری هستند. این گونه کسب و کارها به اصطلاح از آب گل آلود ماهی می‌گیرند، ولی در این مورد با روشی درست و مشتری محور.

مشتریان همیشه دنبال شرکت‌هایی هستند که در مواقع سختی و بحران، سیاستگذاری قدرتمندی برای حمایت از مشتریان دارند. در نتیجه کسب و کارها و شرکت ها باید با ارائه راهبردهای نوین و خط شکن از مشتریان قدیمی خودشان حمایت کرده و از طرف دیگر مشتریان جدیدی را به بدنه مجموعه خود اضافه کنند. در واقع، در دنیای متغیر امروزی، داشتن راهبردی سازگار و خلاق می‌تواند کمکی برای مدیریت بحران کسب و کار باشد.



امتیاز بدهید :

| امتیاز : 0
موضوع : | بازدید : 561
برچسب ها :